Slamovits István

Slamovits_fortepan_89456

„Nem tudtam élni azzal az örökséggel, hogy minden klasszikus Edda-dalt (Kölyköd voltam, Álmodtam egy világot magamnak, Érzés, Játék véget ér, Edda Blues, stb.) én írtam. Ezt ma már bátran merem vállalni és állítani.”- nyilatkozta Slamovits István a Kultúrpartnak 2010 januárjában.

A Borsod-Abaúj-Zemplém megyei székhelyen 1953. június 12-én született Slamovits István, Slamó (65) a miskolci Edda Művek klasszikus slágereinek a szerzője. Az első két, úgynevezett “bakancsos” Edda-lemezt elsősorban Slamó világa határozta meg, s a bakeliteken szereplő dalok máig a magyar poptörténet legfontosabb darabjai közé tartoznak, méltán válogatták be minden idők legjobb magyar slágerei közé.

Slamót fiatal korától kezdve a zene iránti szerelem és elkötelezettség jellemezte. Első együttese a Kőtörő volt, amit később felváltott a Wanderers. Ezzel a két, elsősorban heavy metált játszó zenekarral nem vált Miskolc és környékén kívül  ismert zenész-dalszerzővé.

Az országos hírnevet, a nagy áttörést az Edda Művek hozta el számára. Pataky Attila 1977-ben hívta őt az akkor alakuló miskolci csapatba, az Edda Művekbe, aminek hat éven keresztül volt a tagja, a szerzőmotorja, a szólógitárosa. Slamovits szerzeményei meghatározták az Edda Művek akkori hangzásvilágát, amit az egész ország tinédzserei fújtak kívülről a nyolcvanas évek elejétől.

Sikereikhez nem kis mértékben járult hozzá az 1980-ban a Mafilm Dialóg Stúdiójában forgatott Ballagás című színes magyar film, amit Almási Tamás rendezett, operatőre pedig a zseniális Máriássy Ferenc volt. A film zenei aláfestésére az Edda Műveket választotta Almási, aki remekül ráérzett a zenekar dalainak átütő erejére, Slamovits és Pataky tehetségére. A Ballagást az ország ifjúsága “kultfilmként” értékelte, s hatalmas érdeklődésre, nézettségre tett szert az ország filmszínházaiban, kultúrházaiban.
Elsősorban zenei kérdésekkel kapcsolatos nézetkülönbségeknek tudják be különböző hírforrások, hogy a két frontember, Pataky és Slamovits oly mértékben összerúgták a port 1983-ban, hogy az Edda Művek akkori formációja feloszlott, s egy búcsúkoncerttel ünnepelték meg az addigi sikereiket.

Slamó ezután két évre elvonult a nyilvánosság elől, majd a Slamó Banddel tűnt fel újra a színpadokon. Kiadott egy nagylemezt, ami nem hozta el a várt sikert. Újabb két év múlva megalapította a No együttest, ám szerzeményeik szélesebb körben nem váltak ismertté, noha sokan tartották a formációt az ír “U2” magyar megfelelőjének. A No zenekar tíz évig létezett mérsékelt sikerű koncertező zenekarként, majd 1998-ban végleg feloszlott a formáció. Slamovits István ezután hosszú időre elhagyta Magyarországot – Izraelbe költözött.

Hét évvel később, 2005-ben hazatelepült, és visszahozta a No együttest, a felállás azonban nem volt tartós, így 2007-ben ismét megszűnt a zenekar. Csalódásában vagy útkeresésében újabb két évre Izraelbe ment, majd 2009-ben hazatérve újabb zenekart alapított.

2011-ben tervbe vette Som Lajos basszusgitárossal a Storm együttes megalapítását, sajtótájékoztatón be is mutatkoztak, de a zenekar nem kezdte meg működését. 

Diszkográfia:

EDDA Művek

  • EDDA Művek, 1980
  • EDDA Művek 2., 1981
  • EDDA Művek 3., 1983
  • Viszlát Edda!, 1984
  • Pataky–Slamovits, 1988

No

  • No 1., 1992
  • A holnap fényei, 1993
  • Titkos napló 1-2., 1994
  • No More (válogatás), 1995

Szólólemezek

  • Slamó, 1985
  • Slamó Unplugged, 1994

(Forrás: hvg.hu, kulturpart.hu, starity.hu, zeneszoveg.hu, wikipedia.org)

 

Hozzászólás

Website Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑