S. Nagy István (Köröstarcsa, 1934. 01.20.-Budapest, 2015.01.20.)

“A verslábakat éppen hogy tanultam,

Mert az iskolában jobbára lapultam.

Hogy ezek után mégis versírásból élek?

Annyit jelent csupán, hogy semmitől se félek!”

(S. Nagy István: Önvallomás)

A magyar slágergyáros Sárosberkeszi Nagy István néven született a Békés megyei Köröstarcsán, 1934. január 20-n. Erdélyi kisnemesi származását, s így előnevét titkolta a család, majd később ő is így tett, illetve kizárólag az “S” kezdőbetűt, mint megkülönböztető jelet tartotta meg az amúgy igen gyakori vezetékneve előtt.

Apja meglehetősen szigorú magyar–történelem szakos tanár volt, aki  Rákosligeten tanított, és  S. Nagytól mindenkor és mindenből elvárta a jeles jegyeket, a kitűnő bizonyítványt, s ha ez mégsem sikerült,  alaposan elnáspángolta Istvánt. Anyja szerint égetni valóan rossz, rímekben beszélő gyerek volt. Mindenből viccet és verset csinált.

Kamaszkora sem volt zökkenőmentes: tizenhat évesen öngyilkos akart lenni, mert a szülők határozottan ellenezték, hogy feleségül vegye a Kék Hordóban megismert harmincéves elvált asszonyt, aki iránt elsöprő érzelmeket táplált. A nő egyébként bájait árulta a fenti helyen, de ezt S. Nagyot szerelmi hevében nem akadályozta volna meg a házasságkötésben.

Apja gyakran szorongott, hogy a tanári fizetéséből nem képes tisztességesen eltartani a feleségét és öt gyermekét, s így S. Nagy Istvánnak 1950-ben, a polgári iskola elvégzése után, vagyis tizenhat évesen munkába kellett állnia. Gépkezelő lett.

A hadseregben dobolt, majd dalszövegeket írt.

Németh Lehel előadásában a Merre jártál tegnap este? című dala 1957-ben egy csapásra országos hírnevet hozott neki.

S. Nagy István hat évtizedes pályafutása során a legtermékenyebb magyar slágergyáros volt, mintegy hétezer dalhoz szedett remekbe szabott sorokat, írt országosan dúdolt szövegeket.

Ezek közül a legnagyobb sikert Máté Péter 1984-ben megjelent lemezén a címadó Elmegyek című dalának a szövege hozta meg számára. (A szerzemény világsláger lett Sylvie Vartan francia énekesnő előadásában.) Máté Péternek további népszerű, ma is élő legendás dalszövegeket komponált, köztük az Azért vannak a jóbarátok, az Egy darabot a szívemből, az Egyszer véget ér, a Hull az elsárgult levél, a Most élsz, a Zene nélkül mit érek én vagy az Ott állsz az út végén című slágert is.

1963-tól hosszú időn át Payer András volt a szerzőtársa, Szörényi Leventével írta a Rohan az időt, amelyet Koncz Zsuzsa adott elő, Zoránnak a Fehér sziklákat írta, amely az 1968-as Táncdalfesztivál egyik máig hangzatos dala lett.

Az 1969-es Táncdalfesztiválon Késmárky Marika az ő dalszövegével futott be az első helyen (Egy fiú a házból), 1971-ben pedig Zalatnay Sarolta a Fák, virágok, fény című slágerrel.

Számtalan fiatal tehetséget fedezett fel, és indított el a pályán. Talán ma már kevesen emlékeznek, hogy Koncz Zsuzsa első (el)ismert dala, amit Gergely Ágnessel együtt énekelt, a Gézengúz című is S. Nagy-szöveg volt, amit Ullmann Ottó szerzeményére írt. A pályán elindított előadók között szerepelt Szécsi Pál és Ihász Gábor is, s további – időnként talán meglepő – előadókat, zenekarokat is megajándékozott szenzációs, ma is élő szövegekkel. Közöttük szerepelt az Apostol, az Edda Művek, az Expressz Együttes, a Generál, a Dinamit, a Hungária, a Karthago, a Metro,  a Neoton, az Omega és a Piramis valamint az Illés is egy-egy dalszövegével.

S. Nagy István nem csupán dalszövegíróként remekelt, de szerzett szövegeket színdarabokhoz, sorai felcsendültek a Kár a benzinért (1964), a Csinibaba (1997) és a Made in Hungaria (2009) című filmekben.

Feleségével, a nálánál húsz évvel fiatalabb Csongrádi Kata színművésszel hosszú, 37 éven keresztül átívelő boldog házasságban élt, miközben 81 éves koráig folyamatosan ontotta magából a dallamokra komponált szövegkölteményeket.

A szakma számos jeles képviselője a szerző 80. születésnapján – Csongrádi Kata szervezésének köszönhetően –  egy nagyszabású jubileumi gálaesttel ünnepelte S. Nagy István szerzői tevékenységének a 60. évfordulóját a Fővárosi Operettszínházban.

Az Artisjus öt évvel ezelőtti kimutatása alapján  S. Nagy István szövegei csupán a 2013-as naptári évben megközelítően tizenhatezer alkalommal csendültek fel a különböző médiumokban.

Díjai, kitüntetései:

  • EMeRTon-díj, 1993
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, 1996
  • Huszka Jenő Életműdíj, 1999
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2009
  • Artisjus Életműdíj, 2011
  • Börze Award-díj – megosztva feleségével, Csongrádi Katával, 2014
  • Köröstarcsa díszpolgára, 2014

(Forrás: blikk.hu, zaol.hu, wikipedia.hu. zeneszoveg.hu. youtube.com)

(Az életrajz alatt szereplő hivatkozás a youtube.com csatorna nyilvános, 2015 március 04. óta megtekinthető publikus megosztása.)

Hozzászólás

Website Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑